~~~~~~~~~~
Przychylam się do Waszych próśb i podaję przepis na deser Tiramisu :)
Przepis ten dostałam od koleżanki, która z kolei otrzymała go od swojego znajomego Włocha :)
~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~
Tiramisu:
- 5 żółtek,
- 1/2 szkl cukru (ja daję ciut mniej),
- 500g serka mascarpone,
- ok. 2 szkl mocnej kawy,
- likier amaretto - do smaku; ja daję zwykłej wódki,
- biszkopty - lubię te podłużne, bo lepiej układa się je w blaszce,
- gorzkie kakao
- gorzkie kakao
Żółtka ubić z cukrem na prawie białą masę.
Dodać cały serek mascarpone, wymieszać.
Kawę wymieszać z alkoholem w miseczce.
Kawę wymieszać z alkoholem w miseczce.
Biszkopty maczać w mieszance kawowej po ok 2 sek. każdy, i układać ciasno w blaszce.
Na biszkopty wyłożyć połowę kremu, posypać gorzkim kakao.
Potem znów warstwa namoczonych biszkoptów, krem i kakao.
Smacznego :)
P.s. Czasami zdarza się, że masa wychodzi rzadka (nie mam pojęcia od czego to zależy, może od jajek?). Ale wtedy tiramisu układam po prostu w pucharkach :) A mascarpone kupuję z Piątnicy.
Wygląda tak,że chciałoby się spróbować :)
OdpowiedzUsuńJa tiramisu znam takie samo :)
Zajrzałam do Twojego przepisu i z ulgą stwierdziłam , że robimy w podobny sposób. Ja daję trochę więcej żółtek i na jedno żółtko daję jedną , kopiastą łyżkę cukru. I właśnie lubię podawać w pucharkach.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Hi hi, ja też dziś zrobiłam tiramisu, tylko w pucharkach i bez jaj (tak wiem, że wtedy to nie jest prawdziwe włoskie tiramisu). Smacznego!
OdpowiedzUsuńWygląda na pyszniutkie ....
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Jutro biorę się za tiramisu :)) Pozdrawiam!!
OdpowiedzUsuńWyglada na pyszne i jakie proste ! Spróbuje. Podrawiam. Inka
OdpowiedzUsuńDzięki za receptę na tiramisu.
OdpowiedzUsuńNic piec nie muszę, więc może i mnie się ten deser uda.
Pozdrawiam:)
Tiramisu robię prawie tak samo - z wyjątkiem tego, że znacznie krócej moczę biszkopty. Też używam podłużnych - okrągłe mają nietirmisowy smak :))))). I polecam serek mascarpone z Lidla.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis! Może zrobię po raz pierwszy i polubię na zawsze? ;)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie, a lekarz kazał mi schudnąć:)
OdpowiedzUsuńNo to teraz nie mam już wymówki, że nie wiem jak zrobić tiramisu ;)
OdpowiedzUsuńPrzy najbliższej nadarzającej się okazji wypróbuję przepis, dziękuję :)))
Muszę spróbować Twojego przepisu na tiramisu, ja robię z przepisu zamieszczonego na serku mascarpone firmy Epiu (4 żółtka na 250 g sera, 1/4 szkl.cukru). Natomiast moja teściowa miesza serek z bitą śmietaną i też jest pyszny.
OdpowiedzUsuńCzy to jest przepis na taką blachę prostokątną?
OdpowiedzUsuńKiedyś koleżanka robiła tiramisu w pucharkach, pyszne było.
Twoje też wygląda baardzo smakowicie!
Dakola, te proporcje są na małą blaszkę ok. 18x24cm. Ale ostatnio zwiększyłam je o połowę, to i blaszkę większą użyłam :)
OdpowiedzUsuńno ja w tym tyg miałam debiut z tiramisu i powiem,że przepis skądś wzięłam identyko jak Twój :) i wczoraj zrobiłam drugie... bo domownikom strasznie smakowało :D więc dziś na deser... tiramisu ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Właśnie zerżnęłam sobie ten przepis :-))) Dziękuję...
OdpowiedzUsuń