wtorek, 17 lutego 2009

Dziś Pani Domu serwuje... NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM

~~~~~~~~~~
Będąc jakiś czas temu na blogu FLORY przeczytałam przepis na lasagne ze szpinakiem i nabrałam ochoty na ten właśnie smak. Ponieważ dawno nie robiłam nic z tym "zielskiem" dziś na obiadek zaserwowałam takie oto naleśniki :-) Od niedawna zajadamy się nimi.
Kiedyś na samo słowo "szpinak" twarz mi się jakoś dziwnie wykrzywiała a z ust wychodziło "fuuu"! Teraz jednak wrócił do łask i nawet dzieciaki go lubią bardzo. Odpowiednio przyprawiony i przyrządzony smakuje świetnie.
~~~~~~~~~~


~~~~~~~~~~
Naleśniki...
~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~
... i farsz
~~~~~~~~~~


~~~~~~~~~~

Jeśli ktoś miałby ochotę spróbować, podaję przepis :-)

NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM

(porcja na 5-6 osób)

2 op.mrożonego szpinaku (najlepszy jest Bonduelle w "kulkach")

25 dkg sera białego

20 dkg sera żółtego

1 małe op sera bryndza

troszkę sera pleśniowego

sól, ew. wegeta, pieprz

3 ząbki czosnku

Ciasto na naleśniki zrobić na wodzie. Przyprawić solą, słodką papryką i usmażyć.

Szpinak rozmrozić i odsączyć na sitku. Na patelni rozpuścić masło, wyłożyć szpinak, dodać starty lub zmiażdżony czosnek, przyprawić solą i pieprzem, podsmażyć. Wyłożyć do miski, przestudzić, potem zetrzeć oba sery,ser bryndza, pleśniowy, i dokładnie wszystko wymieszać. Gotowy farsz nakładać na naleśniki i zwijać w rulony lub składać w trójkąciki. Ponownie podsmażyć. Podawać takie "gołe" lub polane śmietaną albo sosem pomidorowym. Zamiast podsmażania można zalać beszamelem i zapiec.

SMACZNEGO :-)

~~~~~~~~~~

2 komentarze :

  1. Mniam, wyglądają bardzo smakowicie, bardzo! tez ostatnio kupiłam pakę szpinaku - ten Bonduelle w takich sztabkach, bo w nim są całe liście. Uwielbiam szpinak, kiedyś też pewnie poświęcę mu troszkę miejsca :) Póki co, w najbliższych dniach wypróbuję Twoje naleśniki :) dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. oj...kiedy będe mogła znowu jeśc takie pyszności...na razie nawet woda się dławię. ;(

    OdpowiedzUsuń