~~~~~~~~~~
Muszę się pochwalic, ponieważ nieczęsto się to zdarza :D
Zrobiłam pierogi ruskie :) Ostatnio takie (robione w domu) były chyba kilka lat temu.
Pół dnia prawie zajęło mi ich robienie, tylko pół dnia, ponieważ dzielnie asystowała mi córka :)
Ona wałkowała ciasto i wykrawała krążki a ja zrobiłam farsz i zawijałam "w sreberka" ;)
Warto jednak było poświęcic ten czas. Po pierwsze smak jest nieporównywalnie lepszy, po drugie ilośc 140 szt. wystarczy na kilka porządnych obiadów.
~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~
Potem, chyba ze zmęczenia, poniosło mnie artystycznie, i powstały takie serducha :D
~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~
Ręce mnie po tym zawijaniu bolą...
Chyba jutro drutów nie będę mogła trzymac ;)
~~~~~~~~~~
Edit 01-02-2013
PRZEPIS dla mago :D
Ciasto robione w Thermomixie wg ich przepisu:
250ml ciepłej wody
1 jajko
2 łyżki oleju
560g mąki
Wszystko zagnieśc na jednolite ciasto.
Zrobiłam 3 takie porcje, ponieważ farszu była cała masa :)
Farsz do pierogów ruskich:
2 kg ugotowanych ziemniaków
1,5 kg twarogu
3 średnie cebule podsmażone na oliwie
pieprz, sól
Ziemniaki i twaróg zmielic lub porządnie ugnieśc, dodac cebulę, sól i pieprz do smaku.
A potem to już każda gosposia po swojemu: albo rozwałkowuje małe placuszki, albo duży placek i wykrawa małe. Nadziewac, zaklejac, pozawijac falbanki :D i gotowac :)
~~~~~~~~~~
Edit 01-02-2013
PRZEPIS dla mago :D
Ciasto robione w Thermomixie wg ich przepisu:
250ml ciepłej wody
1 jajko
2 łyżki oleju
560g mąki
Wszystko zagnieśc na jednolite ciasto.
Zrobiłam 3 takie porcje, ponieważ farszu była cała masa :)
Farsz do pierogów ruskich:
2 kg ugotowanych ziemniaków
1,5 kg twarogu
3 średnie cebule podsmażone na oliwie
pieprz, sól
Ziemniaki i twaróg zmielic lub porządnie ugnieśc, dodac cebulę, sól i pieprz do smaku.
A potem to już każda gosposia po swojemu: albo rozwałkowuje małe placuszki, albo duży placek i wykrawa małe. Nadziewac, zaklejac, pozawijac falbanki :D i gotowac :)
~~~~~~~~~~
Tak przy takiej ilości mają prawo boleć :0)
OdpowiedzUsuńCzy te serducha na kolacje romantyczną ?
Myślę, że dopiero zaczną mnie bolec jutro :) A serducha powstały spontanicznie i bez okazji :)
UsuńRobimy podobne falbanki pierogom ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię te falbanki, pierogi się nie rozklejają :)
UsuńMówią,że przez żołądek do serca.
OdpowiedzUsuńWalentynki za pasem,wiec danie z tej okazji gotowe.Śliczne te serducha, takie dopieszczone artystycznie. Ale nie mogło byc inaczej;)
Maria
Dziękuję :) Na Walentynki planuję jeszcze inne serducha :) Ale co z tych planów wyjdzie, zobaczymy :)
UsuńPrzepiękne pierożki:) Ja robię więcej na tylko jeden raz, bo moje chłopaki zjadają:) Zazdroszczę Ci tych "kilka porządnych obiadów":) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Viola, wszystko na raz zjadają? poważnie ????????? Jejku, to nieźle ;)
UsuńJa mam dziewczyny, a one zjedzą kilka pierożków i basta :)
Mniam, ale narobiłaś mi apetytu. Pierogi wyglądają bardzo apetycznie. Serduszkowe, jak znalazł na obiad walentynkowy. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń:) No właśnie, serducha idą do zamrażarki, jak nie zapomnę, to wyciągnę w Walentynki :) Ale planuję jeszcze coś innego :)
UsuńMniam, ale narobiłaś mi apetytu. Pierogi wyglądają bardzo apetycznie... Zaczęłam pisać i zerknęłam do góry, okazało się, że napisałam słowo w słowo to co Beata.
OdpowiedzUsuńWięc koniec też będzie taki sam.
Serduszkowe, jak znalazł na obiad walentynkowy. Pozdrawiam.
:) :) :) Rzeczywiście :) Widac moje pierogi takie same skojarzenia budzą ;) Dziękuję i pozdrawiam.
UsuńArtystyczne walentynkowe danie XD
OdpowiedzUsuńOby tylko do walentynek wytrzymały :D
Usuńmniam mniam świstaczku może i dla mnie pozawijasz w te sreberka troszkę :)
OdpowiedzUsuńBernadko, przyjeżdżaj, zrobimy, i pozawijamy razem :)
Usuń:) Ja też od czasu do czasu robię pierogi, więc wiem że to wyczyn! Serduszkowe śliczne! Pozdrawiam Cię Kasiu.
OdpowiedzUsuńDziękuję Magda :) Pozdrawiam Cię również, i mam nadzieję, że widzimy się 9-go :)
Usuńo ja nie mogę!! pierogi serca - niesamowite!! świetny pomysł.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Pierwszy raz mi się to zdarzyło :D
UsuńPrzepis, a gdzie przepis? poproszę - jak smakują tak jak wyglądają to przepis koniecznie :)Pozdrawiam mago
OdpowiedzUsuńPrzepis? O rety! może uda mi się jeszcze dodac przepis :) A smakują bardzo dobrze (wg mnie) :D
UsuńO! bardzo dziękuję za przepis :) ciągle poszukuję dobrego przepisu na ciasto pierogowe. W najbliższym czasie przetestuję i dam znać jak wyszły:) Pozdrawiam mago
UsuńJak się ma taki talent jak Kasia to czy dzieła drucikowe czy kuchenne wychodzą ekstra, a skojarzenia pierożków na walentynki też mi się nasunęły.
OdpowiedzUsuńViolapp, ale mi posłodziłaś ;) Dziękuję :)
UsuńJak Ty to pięknie zawijasz!!!! i to wszystko ręcznie!!!
OdpowiedzUsuńTe serduszkowe są niesamowite!
Jestem głodnaaaa!!!:))))
Tak, wszystko ręcznie, dlatego pod koniec już paluchy bolały :)
UsuńAle się nalepiłaś ale ja też jak lepię to sporo
OdpowiedzUsuńżeby było na kilka obiadków
smacznego :)
Bo jak już robic, to porządnie :)
UsuńSmacznego!!!! Dzieki za przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam się :)
UsuńMoja droga,jakbyś miała rownoczesnie 3 wnuczki na studiach ,to 140 pierogow tygodniowo -to betka.
OdpowiedzUsuńJa robię po 300 , a potem -zdycham" -z żalu,że nie mogę robić na drutach
Pocieszam się, że to po -2-3 latach minie (tyle do ukończenia studiów).
A one tak kochają babcine pierożki!!!
300 ??????????????? To chyba cały dzień na to poświęcasz! A ręce po wałkowaniu i lepieniu pewnie "nie Twoje" ;) No ale czego nie robi się dla wnuków :) Może niedługo i mnie to czeka? :D :D :D
UsuńA przepis-przy ikazji-doskonały.Yeż z takiego robię!!
OdpowiedzUsuńPOZDRAWIAM PRACUSIA!!!
Aż ślina leci. Te pierogi w kształcie serca są fantastyczne
OdpowiedzUsuńpozdrawiam:)
cudowny pomysl zpierogami w ksztalcie serca! musze kiedyc zrobic:)
OdpowiedzUsuń