poniedziałek, 22 października 2012

Chleb z kaszą gryczaną :)

~~~~~~~~~~
Upieczony w sobotę :)
Inny niż pieczone dotychczas.
Bardzo smaczny.
~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~
Ja robiłam ten chlebek w Thermomixie, ale spokojnie można go także zrobic bez tego urządzenia.
~~~~~~~~~~
SKŁADNIKI
300 g ciepłej wody
30 g drożdży
1 łyżka  miodu
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
80 g słonecznika łuskanego
50 g otrębów pszennych
150 g kaszy gryczanej ugotowanej
jajko do posmarowania wierzchu
nasiona do posypania wierzchu

Ciepłą wodę, drożdże i miód rozmieszac mikserem.
Dodac pozostałe składniki, dobrze wyrobic.
Ciasto przełożyc do natłuszczonej formy (ok. 25 x 12 x 8 cm), przykryc ściereczką i odstawic na 30 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rozgrzac piekarnik do 200 st.
Wierzch chleba posmarowac roztrzepanym jajkiem i udekorowac nasionami.
Piec w temp. 200 st. przez 40-50 min.
Po upieczeniu wyjąc z blachy i pozostawic do ostygnięcia.

Smacznego :)
~~~~~~~~~~
 

18 komentarzy :

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Zaręczam, że jest smaczny :)

      Usuń
  2. Przepis oryginalny. Dodatek kaszy gryczanej - brzmi ciekawie. Chlebek wspaniale wypieczony.
    Znasz ten przepis, czy to jakaś nowość w Twojej kuchni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam go pierwszy raz, ale bardzo smaczny wyszedł, więc będę powtarzac ten przepis :)

      Usuń
  3. Bardzo ciekawy przepis, o chlebie z kaszą gryczaną jeszcze nie słyszałam... Piękny bochenek Ci wyrósł i pewnie dzięki tej kaszy dłużej zachowuje świeżość - chociaż u mnie by nie poleżał nawet jednego dnia :))) Chyba się skuszę i w sobotę upiekę. W każdym razie przepis skopiowałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. z kaszą???? nigdy nie robiłam...musi być pyszny:)))))

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy przepis. Jaka szkoda, że mój mąż nie lubi kaszy gryczanej...
    Ale i tak wypróbuję :D
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jo-hanah, zrób, może się nie pozna :D

      Usuń
  6. Kasiu, upiekłam ten chlebek - jest genialny!!! Robi się błyskawicznie, wyrabiałam najpierw robotem a później łyżką. Piekłam 40 minut w 200 stopniach w piekarniku gazowym. Chlebuś wyrósł duży, jest pulchny, wilgotny, ma piękną chrupiącą skórkę. A jak pachniało w całym domu :))) Musiałam chlebek schować przed domownikami - będzie na jutrzejsze śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nawet nie wiedziałam, że kasza gryczana nadaje się do chleba. Może być ciekawy smak... trzeba wypróbować... Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie wiedziałam, dopóki nie znalazłam tego przepisu :) Wypróbuj koniecznie :)

      Usuń
  8. ależ on smakowicie wygląda, aż ma się ochotę na taką grubą kromeczkę chlebka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda pysznie a formy tej firmy są rewelacyjne

    OdpowiedzUsuń
  10. It is really a nice and useful piece of info. I'm happy that you simply shared this helpful information with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.
    Look into my web blog ... stickers

    OdpowiedzUsuń
  11. I have read some good stuff here. Definitely worth bookmarking
    for revisiting. I wonder how a lot effort you put to create one
    of these fantastic informative site.
    My website :: wedding wine labels

    OdpowiedzUsuń