~~~~~~~~~~
Upieczony w sobotę :)
Inny niż pieczone dotychczas.
Bardzo smaczny.
~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~
Ja robiłam ten chlebek w Thermomixie, ale spokojnie można go także zrobic bez tego urządzenia.
~~~~~~~~~~
SKŁADNIKI
300 g ciepłej wody
30 g drożdży
1 łyżka miodu
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
80 g słonecznika łuskanego
50 g otrębów pszennych
150 g kaszy gryczanej ugotowanej
jajko do posmarowania wierzchu
nasiona do posypania wierzchu
Ciepłą wodę, drożdże i miód rozmieszac mikserem.
Dodac pozostałe składniki, dobrze wyrobic.
Ciasto przełożyc do natłuszczonej formy (ok. 25 x 12 x 8 cm), przykryc ściereczką i odstawic na 30 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rozgrzac piekarnik do 200 st.
Wierzch chleba posmarowac roztrzepanym jajkiem i udekorowac nasionami.
Piec w temp. 200 st. przez 40-50 min.
Po upieczeniu wyjąc z blachy i pozostawic do ostygnięcia.
Smacznego :)
~~~~~~~~~~
Przepis oryginalny. Dodatek kaszy gryczanej - brzmi ciekawie. Chlebek wspaniale wypieczony.
OdpowiedzUsuńZnasz ten przepis, czy to jakaś nowość w Twojej kuchni?
Robiłam go pierwszy raz, ale bardzo smaczny wyszedł, więc będę powtarzac ten przepis :)
UsuńDziękuję :) Zaręczam, że jest smaczny :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, o chlebie z kaszą gryczaną jeszcze nie słyszałam... Piękny bochenek Ci wyrósł i pewnie dzięki tej kaszy dłużej zachowuje świeżość - chociaż u mnie by nie poleżał nawet jednego dnia :))) Chyba się skuszę i w sobotę upiekę. W każdym razie przepis skopiowałam ;)
OdpowiedzUsuńz kaszą???? nigdy nie robiłam...musi być pyszny:)))))
OdpowiedzUsuńJest pyszny, muszę powtórzyc :)
UsuńBardzo ciekawy przepis. Jaka szkoda, że mój mąż nie lubi kaszy gryczanej...
OdpowiedzUsuńAle i tak wypróbuję :D
Pozdrawiam cieplutko
Jo-hanah, zrób, może się nie pozna :D
UsuńKasiu, upiekłam ten chlebek - jest genialny!!! Robi się błyskawicznie, wyrabiałam najpierw robotem a później łyżką. Piekłam 40 minut w 200 stopniach w piekarniku gazowym. Chlebuś wyrósł duży, jest pulchny, wilgotny, ma piękną chrupiącą skórkę. A jak pachniało w całym domu :))) Musiałam chlebek schować przed domownikami - będzie na jutrzejsze śniadanko :)
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo się cieszę :)
UsuńNawet nie wiedziałam, że kasza gryczana nadaje się do chleba. Może być ciekawy smak... trzeba wypróbować... Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJa też nie wiedziałam, dopóki nie znalazłam tego przepisu :) Wypróbuj koniecznie :)
Usuńależ on smakowicie wygląda, aż ma się ochotę na taką grubą kromeczkę chlebka :)
OdpowiedzUsuńLooks very good!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie a formy tej firmy są rewelacyjne
OdpowiedzUsuńIt is really a nice and useful piece of info. I'm happy that you simply shared this helpful information with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.
OdpowiedzUsuńLook into my web blog ... stickers
I have read some good stuff here. Definitely worth bookmarking
OdpowiedzUsuńfor revisiting. I wonder how a lot effort you put to create one
of these fantastic informative site.
My website :: wedding wine labels